Elke twee jaar vindt er het Nederlands Contactlens Congres in Veldhoven plaats. Dit is het grootste contactlenzen congres ter wereld. Meerdere oogartsen, optometristen en contactlensspecialisten hebben het dan over de laatste ontwikkelingen, mogelijkheden en innovaties op het gebied van contactlenzen.

Toenemend aantal infecties

Een van die ontwikkelingen betrof een steeds meer voorkomende ooginfectie in Nederland. Het werd ingeleid door het verhaal van een mevrouw die deze infectie kreeg, hoe het verloop was en hoe het nu met haar ging. Het betrof een acathamoebe keratitis. Keratitis staat hierbij voor hoornvliesontsteking, acanthamoebe voor het eencellige organisme dat hiervoor verantwoordelijk is.

Blindheid

Een acanthamoebe keratitis komt nagenoeg alleen bij contactlensdragers voor en is altijd te herleiden naar het gebruik van kraanwater bij de contactlenzen. Deze infectie is zeer schadelijk voor de ogen, in het ergste geval kan het zelfs leiden tot blindheid. Hoe sneller het dan ook geconstateerd wordt, hoe beter voor het oog. Deze infectie is gelukkig niet besmettelijk.

Gebruik nooit water bij de contactlenzen

Duidelijk was dat deze infectie voornamelijk bij contactlensdragers voorkomt en dan altijd als water erbij gebruikt wordt. Voor de duidelijkheid willen wij ons standpunt nog maar eens duidelijk maken: GEBRUIK NOOIT WATER BIJ UW CONTACTLENZEN!

Goede controles

Goede controles en goede informatie is van essentieel belang als het gaat om de gezondheid van de ogen bij het dragen van contactlenzen. Een gediplomeerde contactlensspecialist is er speciaal voor opgeleid om hier zorg voor te dragen. Laat uw ogen dan ook altijd door de juiste persoon controleren.
Mocht u nog vragen hebben als het gaat om uw ogen of contactlenzen, dan staan onze contactlensspecialisten altijd voor u klaar. Hiervoor hoeft u bij ons geen afspraak te maken.

Informatie

Meer informatie kunt u hier vinden op de site van het Oogfonds.

 

zie ook: