Een heel bijzonder brillenglas

Hoe het begon

Eerst even terug in de tijd. Terug naar de dag die de eigenlijke start is van dit verhaal. Terug naar 12 april 2003. Ik had hoofdpijn. Een verschrikkelijke hoofdpijn en in de loop van de dag merkte ik dat ik mijn rechteroog niet meer normaal kon openen. Alleen nog maar met duim en wijsvinger. In de spiegel zag ik tot mijn schrik dat het oog helemaal rechtsonder in de hoek was weggezakt. Het zag er eng uit. Via de huisartsenpost kwam ik in het ziekenhuis terecht, waar na het maken van een CT-scan al gauw duidelijk was wat er aan de hand was: Ik had een hersenbloeding gehad als gevolg van een gescheurd aneurysma. Ik ben succesvol geopereerd en hield er uiteindelijk alleen een beschadiging van de 3e hersenzenuw aan over. Een zenuw die een deel van de oogspieren aanstuurt.

Een paar maanden na de hersenbloeding ging het ooglid schoorvoetend weer open en besloot het oog de hoek te verlaten richting de plek waar het hoorde. Daar was ik natuurlijk hartstikke blij mee, maar daarmee ontstond er ook een probleem. Door de beschadigde hersenzenuw kon het rechteroog niet meer alle bewegingen maken. Naar beneden kijken was geen enkel probleem, naar links en rechts ging redelijk goed, maar naar boven kijken lukte niet meer. Ook was de stand van het oog niet helemaal goed. Op en boven ooghoogte zag ik daardoor alles dubbel. Onbewust loste ik dat op door mijn hoofd achterover te houden. Op die manier had ik op ooghoogte geen last van dubbelbeelden. Het was een rare houding, maar de enige manier om normaal te kunnen functioneren. Nou ja, normaal…. Ik vond het heel erg dat ik scheel keek en probeerde dat te verbergen door oogcontact met mensen zo veel mogelijk te vermijden.

Op zoek naar een oplossing

Alles veranderde nadat ik een afspraak had voor een oogmeting bij Horen en Zien. Ik was aangenaam verrast toen ze vertelden dat hij het dubbelzien wilde proberen te verbeteren met een prismaglas. Ik moest er wel rekening mee houden dat het een traject van weken, misschien zelfs maanden zou worden. Ik hoefde niet lang na te denken. Er werd een plakprisma besteld die op het rechterbrillenglas werd geplakt. Helaas werd al gauw duidelijk dat een heel prismaglas niet werkte, want daarmee zag ik beneden ooghoogte dubbel. Precies andersom dus. Er was maar één oplossing. Een niet bepaald alledaagse oplossing, maar wel eentje die verduveld goed uitpakte: het onderste deel van het plakprisma werd eraf gesneden en ze besloten het met een gedeeltelijke prisma te proberen. Het was meteen al een hele verbetering, maar de overgang van prisma naar gewoon glas zat nog niet op de goede plek. In de weken daarna werden er telkens kleine aanpassingen gedaan om de juiste balans te vinden. Het was millimeterwerk, totdat het uiteindelijk helemaal goed was. Ik zag haarscherp en had geen last meer van dubbelbeelden! Ik had niet durven dromen dat het zo goed zou worden. Ik kon weer zien zoals voor de hersenbloeding. Het was geweldig. Het plakprisma kon nu vervangen worden door een echt brillenglas. Of beter gezegd, door 2 glazen, die aan elkaar werden gemaakt. Het bovenste deel een prismaglas, het onderste deel een gewoon glas. Een heel bijzonder brillenglas dus. Dat er wereldwijd maar een paar fabrikanten zijn die een dergelijk glas kunnen maken, zegt genoeg.

Het rechter glas waar de scheidingslijn te zien is tussen het bovenste gedeelte met 15 prisma’s, en het onderste gedeelte zonder prisma’s.

Hoe gaat het nu

Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder. Sinds kort heb ik een nieuwe bril, omdat de sterkte van de glazen aangepast moest worden. (Minder sterk!). De glazen zijn nog verder geperfectioneerd en we hebben er het perfecte montuur bij gezocht. Het is ongelooflijk maar waar, het gaat nog beter dan met de vorige bril. Ik ben er weer heel erg blij mee.

Ik bedank hierbij het hele team van Horen en Zien voor hun vakmanschap en hun klantvriendelijkheid. Dankzij Horen & Zien ondervind ik geen hinder meer van mijn oogafwijking en durf ik weer mezelf te zijn.

Petra Stein